Vi ste ovde: Početna Upoznajte Bijeljinu Kultura Znamenite ličnosti

Filip Višnjić

Filip VisnjicFilip Višnjić (1767-1834) je jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pjesama.

Rođen je na Majevici, u selu Trnova, u dijelu sela poznatom kao Vilića guvno. Oslijepivši od velikih boginja još kao dijete, Višnjić je postao profesionalni pjevač. S guslama u rukama putovao je po čitavom bosanskom pašaluku, pa i dalje, preko Hercegovine i Crne Gore, sve do Skadra, svuda gdje je publika rado slušala njega i njegove gusle.
Pored toga što je bio redaktor starih pjesama, Filip Višnjić je bio i tvorac novih pjesama. Trinaest pjesama „iz Karađorđina vremena“, zajedno s još nekoliko manje značajnih pesama drugih pjevača, čine poslednji, ustanički ciklus srpskog narodnog eposa..

Družeći se s ustaničkim vojvodama i ustanicima, skupljao je materijal za svoju poeziju i postao svojevrstan epski hroničar slavnog ustaničkog vremena. Živio je najviše u blizini drinskog bojišta, a ponekad se nalazio u samoj vatri okršaja

Opširnije: Filip Višnjić

Knez Ivo od Semberije

Knez Ivo od Semberije 1Ivan Knežević, u narodu poznatiji kao Knez Ivo od Semberije, rođen je u selu Popovi kod Bijeljine 1760. godine. Uz Filipa Višnjića, jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti Semberije.

Prvi srpski ustanak 1804. godine zatekao je Kneza Ivu na položaju obor-kneza svih 12 sela Bijeljinske nahije i u to vrijeme (1806. godine) zbio se događaj koji ga je učinio simbolom dobročinstva i patriotizma. Knez Ivo je cijelo imanje dao Turcima da bi otkupio srpsko roblje zarobljeno u ustaničkoj Srbiji.

1809. godine Knez Ivo je stao na čelo srpskih ustanika u Semberiji koji su učestvovali u ostvarivanju Karađorđevog „ofanzivnog plana“ za širenje ustanka i oslobađanje Bosne, Hercegovine i ostalih srpskih teritorija na Balkanu. „Ofanzivni plan“ je propao zbog iznenadnog prodora Turaka u Pomoravlje, sve ustaničke vojske su se povukle u Srbiju, a sa semberskim ustanicima se u Srbiju povukao i Knez Ivo.

Opširnije: Knez Ivo od Semberije

Sofka Nikolić

Sofka NikolicStariji Bijljinci i Semberci se rado sjećaju i pamte ko je bila Sofka Nikolić, koja je umrla u Bijeljini u junu 1982. godine. Ova žena se još za života preselila u legendu, jer je kao izuzetna pjevačica uz slavnog Italijana Enrika Karuza, prva žena dobitnik zlatne ploče u Evropi za produkciju ploče u preko sto hiljada komada.

Bila je neprevaziđena „kraljica sevdaha“, megazvijezda sjetskih pozornica, ljepotica zbog koje su ljudi gubili glave i basnoslovna bogastva. Smatrali su je čudom od pjevačice koju su zasipali uraganom aplauza na mnogim poznatim koncertnim dvoranama, od pariske Olimpije do beogradske Skadarlije.

Ova nekrunisana „kraljica sevdaha“ i romanse pronijela je ljepotu naše pjesme širom Evrope na koncertnim podijumima evropskih metropola i mjesta gdje je gostovala.

Opširnije: Sofka Nikolić

Milenko Atanacković

Milenko Atanacković je rođen 1875. godine U Šidu, u trgovačkoj porodici. Odmah poslije austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, 1878. godine njegovi roditelji doselili su se u Bijeljinu gdje su otvorili malu trgovačku radnju.

Smisao za slikarstvo i izražen talenat Milenko je ispoljavao veoma rano, još u osnovnoj školi i prema svemu ispoljenom, vidjelo se da ćeto biti dobar slikar ukoliko bude svoj talent dalje razvijao i školovao. Rukovođeni time roditelji su ga poslije osnovne škole dali na dalje školovanje.

1895. godine, mladi Milenko Atanacković obreo se u Beču u pripremnoj školi za Akademiju slikarstva kod čuvnog profesora slikarstva Šauera, a poslije toga, skoro godinu dana proveo je u slikarskoj radionici Paje Jovanovića, gdje je stekao osnovu i potrebno obrazovanje za studij na Slikarskoj akademiji u Beču, u koju se upisao 1896. Godine. Ta slikarska akademija bila je čuvena u Evropi i nedostižan san mnogih mladih slikara. U toku prve godine studija dobija stipendiju od Matice srpske i poslije uspješnog završetka Akademije pohađa i slikarsku specijalizaciju u trajanju od tri godine.

1905. godine mladi Milenko Atanacković odlazi u Pljevlja gdje radi kao profesor prvo u tamošnjoj gimnaziji, a zatim u Višoj djevojačkoj školi. Poslije otvaranja Gimnazije u Bijeljini, 1919. Godinevraća se u rodno mjesto gdje ostaje do kraja života na dužnosti profesora slikarstva i crtanja. Penzionisan je 1947. godine poslije jednog izuzetno plodnog i društveno korisnog rada,

U umjetničkom pogledu Milenko Atanacković je bio markantna figura u slikarskom svijetu svoga vremena. Bio je veliki majstor u izradi crteža tušem ili grafitom. On ništa nije prepuštao globalnom iskazivanju, naglašenom i grubom isticanju, već je sve detaljisao i dovodio do perfekcije. Na njegovim slikama se primjećuje svaki nabor na odijelu ili najsitniji detalji, kao što su dugmad, dezeni tkanine, njene nijanse boja i drugo. Iza njega je ostalo više od stotinu vrijednih slika, te više mapa crteža stare Bijeljine. Njegova djela se nalaze u raznim galerijama, muzejima i kod privatnih vlasnika u raznim mjestima u Bijeljini, Šidu, Pljevljima, Beogradu... Najviše radova čuva se u Galeriji slika Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Milenko Atanacković je bio jedan od prvih školovanih slikara u Bosni i Hercegovini, pa galerija u Bijeljini ponosno nosi njegovo ime!

Vi ste ovde: Početna Upoznajte Bijeljinu Kultura Znamenite ličnosti