Vi ste ovde: Početna Upoznajte Bijeljinu Kultura Ustanove kulture i udruženja

Ansambl Bisernica

Ansambl Bisernica BijeljinaAnsambl Bisernica čini 15-tak školovanih mladih muzičara i nekoliko vokalnih solista okupljenih zajedničkom ljubavlju prema tradicionalnoj narodnoj muzici sa prostora Balkana, prije svega srpskoj narodnoj muzici. Ansambl Bisernica radi na afirmaciji trajnih umjetničkih vrijednosti naše narodne muzike.

Ansambl je osnovan u januaru 2008. godine pod okriljem SKUD-a "Semberija" Bijeljina, ali je za kratko vrijeme, proširivanjem sastava i povećanjem repertoara, došlo do potrebe za samostalnim koncertnim i organizacionim aktivnostima.

Ansambl Bisernica je kao prateći orkestar, kako  SKUD-a "Semberija" tako i drugih folklornih ansambala, učestvovao na nekoliko međunarodnih festivala i gostovanja u Italiji, Turskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Švedskoj.

Ansambl je imao dva samostalna cjelovečernja koncerta na kojima se predstavio izvođenjem kako instrumentalne narodne muzike, tako i širokim vokalno-instrumentalnim repertoarom.

Kao poklon svome gradu, Ansambl Bisernica je 2010. godine snimio studijski album "Bijeljina koju volim" inspirisan nekadašnjim kulturnim biserima Bijeljine.

pavke-i-miOd samog osnivanja kao osnovne ciljeve u radu Ansambl Bisernica je postavio sledeće: 

 • popularizacija i izvođenje naše stare narodne muzike uz naglašeno i dosledno poštovanje stilskih karakteristika
 • njegovanje i aranžiranje instrumentalne muzike Srbije, Bosne, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Makedonije...
 • obnavljanje i obrada kompozicija nastalih u doba romantizma, na stihove poznatih pjesmika Đure Jakšića, Alekse Šantića, J. J. Zmaja, Milorada Petrovića...
 • popularizacija tradicionalne narodne muzike među učenicima muzičkih škola, studentima akademija umjetnosti i drugim muzičarima
 • njegovanje folklorne muzike, praćenje folklornih ansambala, aranžiranje muzike za koreografije uz obaveznu stilsku i estetsku prepoznatljivost
 • afirmacija zaboravljenih muzičkih ličnosti koji su obilježili narodnu muziku na prostoru bivše Jugoslavije (Radojka i Tine Živković, Vlastimir Pavlović Carevac, Rade Jašarević, Mija Krnjevac, Dobrivoje Toković, Petar Tanasijević, Cune Gojković, Jordan Nikolić, Staniša Stošić, Divna Đoković, Ksenija Cicvarić, Mara Đorđević, Vasilija Radojčić...)

Web: www.bisernica.com

Šef Ansambla Bisernica: Stanko Zarić

 • Tel: +387 55 417 642
 • Mob: +387 65 534 805

 


 

Muzej Semberije

Muzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije se nalazi najstarijoj zgradi u Bijeljini, a istorijat zgrade je zanimljiv.

Muzej ima potrebne kadrove i 4 izložbene sale površine po 105 m kvadratnih i jednu salu za povremene izložbe, a u njima su smještene 3 stalne muzejske postavke sa cjelodnevnom i svakodnevnom otvorenošću.

Arheološka izložba se nalazi u prizemlju muzeja i obuhvata materijalne ostatke civilizacije od neolita do kasnog srednjeg vijeka. Tu je smještena najveća i najznačajnija kolkecija srednjovjekokvnih natpisa u BiH i šire sa 23 ćirililična natpisa na staroslovenskom jeziku srpske redakcije.

Tu je i kolekcija rimskih kamenih spomenika (Jupiterov žrtvenik, kamena posuda, dvije figure lava, stela, te statuete) kao i nalazi sa najistraženijih srednjovjekovnih lokaliteta Jazbine u Batkoviću i srednjovjekovni livni lonac iz Ostojićeva.

Etnološka izložba obuhvata predmete vezane za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine. - Etnološka izložba obbuhvata predmete vezane za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine.

storijska izložba obuhvata istorijat Bijeljine od prvog pominjanja 3. marta 1446. godine do 20. vijeka i obuhvata izložbu fotografija starih građevina u Bijeljini, starog naoružanja i predmeta.

Tradicionalne izložbe u Muzeju su:

 • Majska smotra likovnog stvaralaštva učenika (24.maj - 24. jun) koja se održava od 1993. godine
 • Bijeljinsko bijenale (dvogodišnja smotra likovnog stvaralaštva Bijeljine i susjednih opština) od 1994. godine
 • Pantelinska izložba Iz kolekcije starih bijeljinskih porodica iz istorije znamenitih građevina i značajnih pojedinaca
 • Nagradna izložba gusala (od 1995.) za Višnjićeve dane (između 1. - 8. novembra)
 • Ukupno 10 povremenih i gostujućih izložbi godišnje u Muzeju.

Muzej ima i izdavačku djelatnost i određeni broj istraživačkih projekata.

Muzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije Bijeljina

Narodna biblioteka "Filip Višnjić"

bibliotekaGodine 1932. svečano je otvorena gradska knjižnica i biblioteka koja se do 1982. godine nalazila u zgradi Opštine. Biblioteku su osnovali entuzijasti različitih zanimanja: dr Vojislav Kecmanović ljekar, dr Joakim Perendija veterinar, Nikola Mačkić profesor i Mihajlo Bogdanović student. Prije osnivanja biblioteke, 1919. godine osnovano je Društvo za narodno prosvećivanje i čuvanje narodnog zdravlja čiji je rad ubrzo usmjeren na osnivanje knjižne mreže u Bijeljinskom srezu. Izdrađen je pravilnik Društva, a zatim se pristupilo prikupljanju knjiga. Jedan dio knjiga je kupilo Društvo iz svojih sredstava, a drugi dio je dobijen na poklon.

Kulturno-prosvjetni rаd novoosnovаne Biblioteke bio je veomа rаzgrаnаt. On se ogledаo u obilježаvаnju znаčаjnih godišnjicа, orgаnizovаnju kulturnih večeri, prikаzivаnju poučnih filmovа, održаvаnju аnаlfаbetskih predavanjа, kаo i drugih vidovа djelаtnosti. Od 1952. godine Bibliotekа dobijа ime Grаdskа nаrodnа bibliotekа „Filip Višnjić".

Nova zgrada Biblioteka, jedna je od rijetkih namjenski građenih za biblioteku. Sagrađena je 1982. godine.

26. .novembrа 2007. Nаrodnа bibliotekа „Filip Višnjić" je obilježilа 75 godinа postojаnjа. Zаkonom je definisаnа kаo mаtičnа bibliotekа zа područje opštinа: Bijeljinа, Ugljevik i Lopаre, а u svom sаstаvu imа: dvije nаrodne biblioteke, 25 školskih, 2 fаkultetske i 2 univerzitetske biblioteke.

Biblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic BijeljinaBiblioteka Filip Visnjic Bijeljina

Centar za kulturu "Semberija"

Zgrada Centra za kulturu sagrađena je na mjestu nekadašnjeg Omladinskog doma us amom centru grada. Centar za kulturu ima više od 4.000 kvadratnih metara korisne površine uključujući višenamjensku salu sa 350 mjesta za pozorišne predstave i ostala kulturna dešavanja. U Centru za kulturu smještene su prostorije institucija kuture, uključujući i omladinski centar, kulturno-umjetnička društva, atraktivni galerijski prostor, kao i nova sala za sjednice Skupštine opštine grada.

centar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljinacentar za kulturu semberija bijeljina

 


Centar za kulturu “Semberija” Bijeljina

Kneza Miloša 28;

Telefon: 055/204-202

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. "> Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web: www.kulturnicentar.org

Galerija "Milenko Atanacković"

Galerija "Milenko Atanacković" u Bijeljini osnovana je 1985. godine. Nalazi se u sklopu zgrade opštine u samom centru grada. Nosi ime po prvom akademskom slikaru iz Bijeljine i Bosne I Hercegovine.Do 1992. godine uspostavila je kontakte i saradnju sa najznačajijim muzejima i galerijama na prostoru bivše Jugoslavije. Raspadom SFRJ Galerija je uglavnom sarađivala sa ustanovama kulture Republike Srpske i Srbije i Crne Gore. Od 2005. Galerija je ponovo uspostavila saradnju sa relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine. Od osnivanja do danas, u galeriji "Milenko Atanacković" izlagali su brojni renomiranu umjetnici kroz mnogobrojne umjetničke izložbe.

galerija bijeljinagalerija bijeljinagalerija bijeljinagalerija bijeljinagalerija bijeljina


Trg Kralja Petra I Karađorđevića;

Telefon: +387 55 205 329, +387 55 206 472

Fax: +387 55 205 329

Vi ste ovde: Početna Upoznajte Bijeljinu Kultura Ustanove kulture i udruženja