Vi ste ovde: Početna Upoznajte Bijeljinu Grad Bijeljina Opšte informacije

UNAPREĐENJE VJRSKOG TURIZMA

     22429087 10214483570511381 2094922121 o Na molbu direktora Turističke organizacije Bijeljina Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Fotije upriličio je ,danas 10.10.2017. godine, prijem za predstavnike Turističke organizacije Grada Bijeljina. Tema ove posjete je unapređenje saradnje sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, a sve sa ciljem podizanja vjerskog turizma na jedan viši nivo kako bi privukli još veći broj turista. U zadnjih nekoliko godina vjerski turizam i posjeta našim manastirima i crkvama predstavlja glavni predmet interesovanja turista koji posjećuju Semberiju i Bijeljinu. Važno je napomenuti da je Turistička organizacije Bijeljina 2016. godine sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom izdala brošuru pod naslovom „PRAVOSLAVNI MANASTIRI I CRKVE SEMBERIJE“.

Opšte informacije

BijeljinaBijeljina se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske. Na sjeveru i istoku omeđena je rijekama Savom i Drinom, dok joj jugozapadnu granicu čine obronci planine Majevice. U blizini je autoputa Beograd-Zagreb, i većih gradova u Srbiji, Beograda i Novog Sada (oko 120km). Na teritoriji Bijeljine nalaze se dva granična prelaza, Pavlovića most na Drini i Rača na Savi.

Područje opštine Bijeljina leži na ogromnim podzemnim rezervama geotermalne vode na dubini od 1200 m sa temperaturom od najmanje 75 stepeni Celzijusovih, što je čini najtoplijom u Republici Srpskoj.

U opštini Bijeljina dominira drumski saobraćaj, riječni i nešto malo željeznički.

Bijeljina se nalazi na tri magistralna pravca:

  • magistralni put M18 – ulaz iz Srbije – Bijeljina – Brčko – Banja Luka – Zagreb, ovaj magistralni put prolazi kroz opštinu u dužini 9km,
  • magistralni put M14-1 – ulaz iz Srbije – Bijeljina – Tuzla – Sarajevo - prolazi kroz opštinu u dužini od 37km,
  • magistralni put M14-1 – Brčko – Bijeljina – Zvornik – Sarajevo, kroz opštinu prolazi u dužini od 41km.

Ukupna dužina saobraćajne infrastrukture iznosi 409 km, savremeni kolovoz je 307 km, a 102 km se odnosi na lokalne puteve, a samo 20km nije asfaltirano. Gustina kategorisane putne mreže u opštini je 42km/100km, što je iznad prosjeka u Bosni i hercegovini (41km/100).

Vi ste ovde: Početna Upoznajte Bijeljinu Grad Bijeljina Opšte informacije