Vi ste ovde: Početna Šta obići Manastiri Manastir Svetog Vasilija Ostroškog

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog

sv-vasilijeManastir se nalazi na samo 200 m od zgrade Skupštine grada, u manastirskom kompleksu koji obuhvata površinu od 3.500 m² . Pored manastirskog hrama, koji se nalazi u centralnom dijelu kompleksa, sagrađeni su objekti koji imaju višestruku namjenu. Dominantan motiv ovog kompleksa predstavlja zvonik sa satom visine preko 30 metara. S obzirom da se uočava sa svih strana, postao je simbol manastira i orijentir za putnike kroz Bijeljin

U jednom dijelu manastirskog kompleksa je privremeno sjedište episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Vasilija, zatim muzej površine 400 m², trpezarija, svečani salon, kancelarije, biblioteka, stambeni prostor, sala za predavanja, kelije za monahe, svjećarnica sa prodavnicom ikona i suvenira, itd. Svi objekti su funkcionalno povezani zidanom ogradom koja ograđuje manastirski kompleks.

Manastirski hram predstavlja arhitektonsko i umjetničko djelo visoke vrijednosti za čiju su izgradnju angažovani najbolji neimari ovoga kraja. Unutrašnjost hrama je oslikana prelijepim freskama koje je radio Dragan Marunić iz Beograda.

U hramu se ispred oltara nalaze pokrov sa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i dio moštiju Svetog Sisoja Velikog. Posebnu vrijednost manastirske crkve predstavlja kopija čudotvorne ikone Trojeručice koja je dar hilandarskog manastira.

Gradnja manastira je počela 1996. godine da bi kompletan kompleks bio završen 2001. godine, kada je 12. maja osvećen uz prisustvo 19 arhijereja Srpske pravoslavne crkve, brojne zvanice i vjerni narod.

Porta manastira je izuzetno uređena sa mnoštvom mediteranskog bilja što ovo mjesto čini pomalo nestvarnim. Osjeća se  i velika blagodat, pa je boravak na ovom mjestu  izuzetno prijatan.

 Manastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija OstroskogManastir Svetog Vasilija Ostroskog

Vi ste ovde: Početna Šta obići Manastiri Manastir Svetog Vasilija Ostroškog