Vi ste ovde: Početna Gastro ponuda Etno ambijenti

Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići BijeljinaNa izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo "Stanišići". Etno selo "Stanišići", izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više  godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Rezultat je autentično planinsko selo usred Semberske ravnice. U selu se danas izdvajaju dvije cjeline, Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera, kao i prostor osmišljen za prezentaciju starih narodnih vještina, dvije autentične vodenice, manastir Svetog oca Nikole u kome se čuva dio moštiju ovoga sveca. Duhovna cjelina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta obilježenih pravoslavljem. Sa svetovnim dijelom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva.

U srcu ove cjeline je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primjerak srednjevjekovne gradnje. U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

U ovom kompleksu izgrađen je i savremeni hotel sa savremeno opremljenom kongresnom salom. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita.

Mljekarnik je iz 1948. godine. To je zgradica za preradu mlijeka i čuvanje mliječnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mljekarnici su bili dobro provjetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile. Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. Svi objekti ove cjeline smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.

Suvenirnica

U prizemlju drvene kuće iz 1933. godine nalazi se prodavnica starih proizvoda rađenih isto kao prije mnogo godina. Ovdje se mogu kupiti razglednice, pletene stvari od vune, predmeti sa znakom etno sela, drvene činije, tkački proizvodi i slično. Najvrjednija je ponuda etno radionice, a to su unikatni proizvodi od drveta (stolice, tronošci)

Vožnja fijakerom

Etno selo organizuje vožnje fijakerom ili lovačkim saonicama. Za one koji žele da osjete i vide kako živi Semberija, tu je vožnja kroz semberska sela, a za one koji žele da se odmore od ljudi nema boljeg lijeka od prirode, i zato je tu vožnja fijakerom pored Drine.


Kontakt:

Etno selo Stanišići

Pavlovića put bb 76300 Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina

Rezervacije i informacije (Hotel Pirg i apartmansko naslje) +387 55 350 306 i +387 55 350 309

 


Etno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići BijeljinaEtno selo Stanišići Bijeljina

 

Restoran Lovac

Restoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac je jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata u gradu, sa tradicijom dugom 6 decenija. Gostima su na raspolaganju 54 mjesta u raskošnoj bašti sa fontanom I ognjištem u kome je uvijek zažaren sač ili se nešto krčka u zemljanom loncu, a restoran konoba ima 72 mjesta sa enterijerom u etno stilu. Gosti su okruženi raznim eksponatima narodnog stvaralaštva, a ugođaj upotpunjuje ljubazno osoblje I lagana etno muzika, ili tamburaši.

Sve od daleke 1954.godine nije se mogao ispratiti ni dočekati autobus, a da putnik namjernik ne svrati u ovaj restoran na čuvene ćevape.

Cijeli unutrašnji prostor restorana obnovljen je i oplemenjen 160 godina starim masivnim drvenim gredama i ciglama, od nekadašnje austro-ugarske kasarne u Johovcu, a potom škole u Čengiću. Tako je u centru Bijeljine, uz zdanja moderne arhitekture, iznikao ugostiteljski etno-biser uz pomoć arhitekte Slavka Lukića, sa romantičnom patinom minulih vijekova.

Restoran Lovac nalazi se u strogom centru grada Bijeljine, 50 metara od zgrade opštine Bijeljina.

Meše Selimovića 15;

Telefon: 055/209-050;

Email adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. "> Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web sajt: http://www.restoranlovac.com/

Restoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac BijeljinaRestoran Lovac Bijeljina

Drinska ruža

Restoran Drinska ruža BijeljinaUgostiteljsko turistički kompleks Drinska ruža se nalazi na samoj obali rieke Drine, u neposrednoj blizini Pavlovića mosta na 12km od Bijeljine. Prostire se na 40 000m² i nalazi se u potpuno prirodnom okruženju sa poribljenim potocima, izvorima, šumarcima, fontanama, kao i starim kućicama (magazama),starim mlinom u kom se i danas melje brašno za potrebe restorana, mini ZOO vrtom, parking prostorom i heliodromom.

Ugostiteljsko turistički kompleks "Drinska ruža" raspolaže i sa dvije restoranske jedinice čiji su otvorni kapaciteti smješteni jednim djelom u šumarku, a drugim djelom na samoj obali rijeke Drine, kao i zatvorenim kapacitetima koji su opremljeni sa unikatnim namještajem, antikvitetima kao i dijelima naših poznatih slikara.

U restoranu "Drinska ruža" ćete između ostalog, pored ukusnih narodnih specijaliteta domaće kuhinje uživati u prijatnom ambijentu i velikom izboru domaćih pića i vina,uz bogat izbor starih proverenih rakija. Osoblje ovog restorana i ljubazna usluga svojim posjetiocima garantuje dobar provod gdje će biti zasigurno zadovoljena sva vaša čula. Topla atmosfera i prijatna starogradska muzika, kao i tamburaši uživo učiniće vas zasigurno stalnim gostom ovog restorana.

Drina BB, Popovi 2;

Telefon: 055/483-300 ;

Email adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. "> Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Restoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža BijeljinaRestoran Drinska ruža Bijeljina

Semberski salaš

Semberski salaš otvoren je u oktobru 2012. godine na izlazu iz Bijeljine. Udaljen je 3 km od Bijeljine prema Pavlovića mostu. Salaš predstavlja idealno mjesto za ljubitelje domaće hrane pripremljene na tradicionalan način, degustaciju vina i druženje uz tamburaše

Turistima i gostima osim dobre hrane i muzike u autentičnom ambijentu obezbjeđeni su dodatni sadržaji koji znatno upotpunjuju kompletan ugođaj. U ljetnom periodu možete se kupati u bazenima, pohađati školu jahanja, vozati se fijakerom ili isprobati vještinu streličarstva. Zimi vam je na raspolaganju vožnja saonicama, a za romantičnei zaljubljene večera uz kamin.

Salaš posjeduje salu za vjenčanja, krštenja, rođendane i poslovne sastanke.

Telefon: 055/244-380

Mob: +387 65/ 595-817

semberski salas

Vi ste ovde: Početna Gastro ponuda Etno ambijenti